Thursday, June 23, 2011

Ikan Siakap Cherita

Bahan:

  • Seekor ikan siakap 
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • Satu labu bawang besar
  • 10 biji cili padi (dipotong)
  • 1 biji cili merah
  • 5 helai daun limau purut (dihiris halus)
  • Satu cawan air
  • 2 sudu sos cili
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu cili boh
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara:

  • Ikan digoreng garing
  • Untuk kuah, tumis bawang putih
  • Masukkan cili padi, cili merah, serai, bawang dan daun limau purut diikuti air, sos cili, sos tiram, cili boh, garam dan gula secukupnya.
  • Masak hingga mendidih dan apabila kuah kelihatan pekat, siramkan ke atas ikan.

* Hasil dapat dilihat dalam gambar untuk blog ini.

No comments:

Post a Comment