Thursday, June 23, 2011

Ikan Kembung Masak Cuka


Bahan:

4 ekor ikan kembung (goreng garing)
1 sudu besar jintan manis (tumbuk lumat)
5 ulas bawang merah (dibelah dua)
5 ulas bawang putih (dibelah dua)
1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
1 inci halia (dihiris nipis)
2 biji cili merah (dipotong 2 dan di belah 4)
4 sudu besar cuka
Garam, serbuk perasa dan gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis.


Cara:

  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan halia yg telah dihiris nipis. Masukkan jintan manis yang telah ditumbuk dan sedikit air. Kacau sehingga berbau wangi. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili yang telah dibelah. Kacau lagi, masukkan sedikit air dan cuka. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masakan ini mestilah rasa macam2 manis. Kemudian masukkan ikan yg digoreng kacau sehingga kuahnya menyerap masuk ke dalam ikan. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment