Friday, April 23, 2021

Mee Kari

 Bahan:

4 biji bawang merah kisar

1 labu bawang putih kisar

2 pek serbuk kari daging( yg kecil)

1 senduk cili giling

1 pek 3 sekawan

2 kiub pati ayam maggi

fishcake

fish ball

tauhu kering

isi ayam dan tulang ayam

1 kotak santan 200ml

gula dan garam secukupnya

air

Ikan bilis segenggam dan blend dengan sedikit air sehingga hancur


Bahan hiasan:

telur rebus

cili merah

sawi

taugeh

limau kasturi


Cara membuat:

  1. Tumiskan bahan kisar, 3 sekawan, cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyakdan naik bau dan masukkan ikan bilis yang dah dikisar
  2. Masukkan batang sawi yang dah di potong. Masukkan ayam, fishball dan fishcake
  3. masukkan air dan santan secukupnya
  4. Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya. Masukkan tauhu kering
  5. Tunggu hingga mendidih dan siap di hidang



No comments:

Post a Comment