Friday, April 23, 2021

Ikan Masak Asam Utara

Ramuan

 3orang
  1. 3-4 keping Ikan jenahak (apa2 jenis ikan pon boleh..goreng terlebih dahulu bersama garam dan kunyit-cara saya)
  2. I biji Bawang besar (potong bulat/nipis ikut cara masing2)
  3. 2 ulas Bawang putih (ketuk/potong nipis)
  4. 1 inci Halia (potong nipis/ikut cara masing2)
  5. 2 biji cili merah (belah dua/potong halus/potong serong)
  6. 4 biji Cili padi (Ketuk-ikut kepedasan masing2)
  7. 1-2 sudu Perahan air asam jawa (boleh rasa ikut selera masing2..Nak kuah lebih tambah air)
  8. Biji selasih (jika ada lg ok...saya takde jadi tak letak)
  9. Garam dan gula untuk perasa

Langkah
  • Goreng ikan sampai garing...Angkat dan toskan...
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan halia,cili merah dan cili padi dgn sedikit minyak ikan tadi...biarkan sebentar sehingga layu/naik bau...kemudian masukkan air asam jawa...
  • Setelah itu, masukkan ikan..biarkan sedikit mendidih..perasakan dgn garam dan gula...hati2 dgn garam sebab ikan dah masin....siap utk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment