Saturday, April 24, 2021

Kari Kambing

Bahan bahan:
1 kg daging kambing
2 biji ubi kentang
4-5 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
Rempah penumis - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari daging 
250 ml santan kotak
1 keping asam keping - atau pes asam jawa
1 sudu besar kerisik
Gula Melaka
Garam
Serbuk perasa

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis dan bawang bawang, halia yang dihiris serta daun kari. Tumis sehingga naik bau. 

Masukkan rempah kari serbuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit. Kemudian, baru masukkan sedikit air. Biarkan ianya mendidih dan pecah minyak. Nota: jangan bancuh rempah kari dengan air, biarkan kering.

Setelah itu, dimasukkan daging. Terus masak sehingga daging empuk. Jika perlu, boleh masukkan sedikit santan cair semasa daging sedang masak. Nota: saya rebus dahulu daging dengan periuk tekanan selama 20 minit.

Setelah itu, masukkan air/air rebusan daging secukupnya dan ubi kentang. Biarkan mendidih dan masukkan pula santan. Kacau rata dan masak sehingga kuah benar benar terbit minyak. 

Akhir sekali masukkan asam keping, garam, kerisik dan serbuk perasa secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.

No comments:

Post a Comment