Monday, October 20, 2014

Lontong Sedap

KUAH LODEH

BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 8 tangkai kacang panjang, hiris serong
  • 2 keping tauhu, dipotong kiub (nak goreng sedikit pun boleh, tapi cm tak goreng)
  • 50 gram fucuk @ tauhu kering, potong kecil dan rendam hingga lembut
  • 1 batang lobak merah saiz sederhana, dipotong seperti anak mancis
  • 1 biji sengkuang saiz kecil, dipotong seperti anak mancis
  • 3 keping tempe, dipotong kiub
  • 1/4 bahagian kobis bulat, dihiris kecil
  • 1 biji kentang saiz besar, kupas dan potong seperti anak mancis
  • 1200 ml santan cair
  • 400 ml pati santan
  • Air jika perlu
  • 1 cekak soo hoon, kerat pendek
  • 2 batang serai, dititik
  • 1/2 inci lengkuas, diketuk
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 3/4 camca teh serbuk kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa


BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
3 ulas bawang putih
2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Nasi impit @ ketupat
Serunding
Sambal tumis @ sambal kacang
Telur rebus, dibelah dua

CARA MEMBUATNYA :-)


  • Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 1/4 cawan), tumis serai titik dan lengkuas hingga harum. Masukkan bahan kisar halus dan serbuk kunyit. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  • Masukkan lobak merah, sengkuang dan kentang. Kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masukkan kiub ikan bilis, tempe dan fucuk (toskan). Masak hingga semua lembut. Masukkan kacang panjang, tauhu dan kobis. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
  • Tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan soo hoon, kacau dan masak dengan api sederhana hingga soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama ketupat/nasi impit, serunding, sambal tumis dan telur rebus....





No comments:

Post a Comment