Monday, October 20, 2014

Crepe

Utk kulit :-

50g tepung gandum
1sudu bsr tepung ubi
1biji telur *kacau skit*
2sudu bsr gula halus
3sudu teh butter *dicairkan*
160ml air
40ml susu cair/segar
asen vanila skit
pewarna/perisa ikot taste masing2

Cara2 bancuh adunan kulit:-
Satukan tepung dan ayak gula halus ke dlm mangkuk
Masukkan susu cair & telur, kacau perlahan
Masukkan asen vanila, air kacau guna whisk
Masukkan butter yg dicairkan, kacau, kemudian tapiskan adunan

Cara2 memasak :-
Gunakan kuali non stick pan
Tuang sesenduk kecil dlm kuali
Jgn tebal/nipis sgt
Biarkan seketika hingga masak, xperlu diterbalikkan..

Inti :- Stengah cawan fresh cream/ whipping cream *non diary* pukul hingga kental
Isi durian/filling or ape2 buah yg nak letak




No comments:

Post a Comment