Monday, July 21, 2014

Kek Pisang Lembap

KEK PISANG LEMBAP YANG MUDAH
Recipe by: Kak An from "PeriukTanah"
Source: Kak Azie from "Azie Kitchen"
Tried by: Nadz @ovenkecil.blogspot.com


Bahan-bahan:

4 biji pisang emas/awak-lecek

(I used 5 biji pisang berangan)

1 cawan gula pasir

1 cawan minyak masak

4 biji telur gred A

11/2 cawan tepung gandum*

1 sudu teh baking powder*

1 sudu teh soda bikarbonat*
(*ayak bersama)

1 sudu besar air limau nipis (I gantikan dengan cuka masakan)

1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla


Cara-cara:

Panaskan oven pada suhu 185C api atas bawah.

Sediakan loyang 4 segi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak.

Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih(3-5 minit).

Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan bahan ayak dan kacau rata dengan senduk.

Masukkan pisang, esen dan air limau. Gaul sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment