Friday, December 27, 2013

Siakap Masak Hijau

SIAKAP MASAK HIJAU


Bahan-Bahan

· 1 ekor ikan siakap
· 2 ulas bawang putih*
· 3 biji bawang merah*
· 1/2 inci halia*
· 4 batang cili merah*
· 4 batang cili padi merah*
· sedikit belacan *(* di tumbuk/ di kisar halus)
· 1 tangkai daun kari
· 3 batang cili hijau- di potong serong
· 1 sudu kecil serbuk lada hitam
· garam & sedikit gula
· 1 cawan air atau lebih.
· 2 biji limau kasturi- Jus

Cara-Cara

1. Ikan di potong, bersihkan dan toskan, gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan ketepikan.

2. Kisar atau tumbuk bahan2 yang bertanda *.

3. Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan2 yg di tumbuk sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air.

4. Masukkan serbuk lada hitam, daun kari dan lada hijau yang di potong serong.

5. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi, dan gaul sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan perahan jus limau kasturi.

6. Biarkan hingga mendidih, perasakan. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi putih hangat.


No comments:

Post a Comment