Friday, December 27, 2013

Buah Melaka

Bahan2 (dalam 20 biji)

1 cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
1/3 cawan air daun pandan (daun pandan dikisar halus dengan air)
1/3 cawan air dengan 2 titik pewarna hijau
1/2 cawan kelapa parut digaul dengan 1/2 sudu teh garam
1/2 keping gula melaka/kabung (dipotong kecil-kecil)

Caranya
1.     Di dalam besen saiz sederhana, gaulkan tepung pulut, tepung gandum, air daun pandan dan air warna sehingga mesra sebati dan tak melekat dijari.

2.  Sediakan periuk berisi air, untuk proses masak buah melaka.

3.   Sementara menunggu air mula mendidih, canaikan adunan sebesar duit 20 sen dan masukkan gula melaka yang dipotong kecil, siapkan dalam 4-5 biji.

4.  Air dah pun mendidih dan masukkan buah melaka, kalau dah masak ia akan timbul.

5.   Setelah itu angkat dan toskan.

6. Pindahkan kedalam dulang berisi kelapa parut untuk dioleskan.



No comments:

Post a Comment