Monday, July 20, 2015

Kuih Lompang Pandan

Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan tepung beras.
3/4 cawan gula halus.
2 cawan air.
5 helai daun pandan.
5 helai daun suji @ pandan serani.
1 tsp air kapur.
1 tbsp tepung jagung.
Kelapa parut putih.
Secubit garam.

Cara-caranya:


  1. Kisar kedua-dua jenis daun pandan dengan 2 cawan air.Tapis.
  2. Satukan air pandan,tepung beras,gula,tepung jagung  dan air kapur.Kacau sehuingga sebati.tapis.
  3. Panaskan pengukus dan kukus acuan lompang sekejap.Jangan lupa sapukan acuan dengan sedikit minyak masak agar senang untuk keluarkan kuih nanti.
  4. Masukkan adunan ke dalam jag dan tuangkan ke dalam acuan sehingga hampir penuh.
  5. Kukus selama 15-20 minit sehingga "lesung pipit" terbentuk 
  6. Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan.
  7. Kukus kelapa parut sekejap dan gaulkan dengan sedikit garam.
  8. Hidang kuih lompang dengan kelapa parut.





No comments:

Post a Comment