Sunday, February 16, 2014

Ikan Sambal Wangi Daun Kesum

Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan:-

  • 2 ekor ikan selar (atau apa2 ikan pilihan ~ MaDiHaA guna ikan kembong)
  • 15 - 20 helai daun kesum - dihiris halus
  • 2 - 3 biji limau kasturi - diperah airnya
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit air (optional)
  • 4 sudu besar minyak masak
Bahan Dikisar Kasar/Tumbuk:-
  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji cili padi (MaDiHaA letak 8 biji)
  • 1/2 labu bawang besar (MaDiHaA tambah 1/2 lagi tapi tak kisar cuma dihiris & tumis sekali)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm belacan yg dibakar
  • 2 biji buah keras
  • 1 cm kunyit hidup
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
Cara Memasak:-
  1. Ikan yang telah dibersihkan, dikelar, dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tuang bahan kisar/tumbuk tadi. Perlahankan sikit api dan masak hingga naik minyak sambil dikacau sekali. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan gaul balik biar rata dan mesra.
  5. Masukkan daun kesum yang dihiris dan jus limau kasturi, gaul rata sekejap. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih panas-panas. Sungguh membuka selera..

No comments:

Post a Comment