Monday, July 30, 2012

Seri Muka

BAHAN LAPISAN BAWAH :

  •  300 gram beras pulut  
  • 200 ml santan cair 
  •  1 helai daun pandan, disimpul 
  • 1 camca teh garam  
BAHAN LAPISAN ATAS: 
  • 300 ml santan 3 biji telur 
  • 4 helai daun pandan, potong kecil 
  • 180 gram gula pasir 
  • 4 camca teh tepung jagung 
  • 2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum 
  • Beberapa titik pewarna hijau 

 CARA MEMBUATNYA :
  • Pulut dicuci, kemudian rendam semalaman atau sekurang2nya 3 jam. 
  • Sementara itu alas loyang bulat berukuran 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. 
  •  Toskan pulut dan alih ke dalam loyang, ratakan. 
  • Bancuh santan dengan garam dan kacau rata. 
  • Tuang ke dalam pulut tadi dan letak daun pandan. 
  •  Kukus selama 25 - 30 minit. 
  • Keluarkan daun pandan, gemburkan pulut dengan garfu dan tekan pulut tadi hingga padat, guna kan daun pisang untuk menekan permukaan pulut tadi hingga padat.
  •  Sambung kukus untuk 10 minit lagi. 
  • Sementara itu, untuk lapisan atas, kisar santan dengan daun pandan, kemudian tapis untuk mendapatkan jusnya. 
  • Kemudian bancuh dengan semua bahan2 untuk lapisan atas (custard), kacau perlahan dengan whisk hingga gula larut dan tapis ke dalam bekas tahan panas. 
  •  Tenggekkan atas air mendidih dan kacau hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit. 
  • Berhati2 tuang atas pulut tadi, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 25 minit lagi. 
  • Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan....Selamat mencuba!!
 
Courtesy from: http://www.tiffinbiru.com/2011/05/kueh-seri-mukadari1001-resipi.html


No comments:

Post a Comment