Tuesday, March 25, 2025

Kek Cempedak

BAHAN-BAHAN :

  • 250 gm mentega
  • 170 gm gula kastor atau gula halus
  • 250 gm tepung gandum + 1 1/2 sudu kecil baking powder | diayak
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm isi cempedak | buang biji dan potong kecil-kecil guna gunting lagi senang

CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan gebu.
2. Tambah telur dan pukul hingga gebu.
3. Masukkan tepung dan kacau dengan spatula secara kaup balik.
4. Masukkan isi cempedak dan gaul ala kadar supaya isi masih berkeping-keping.
5. Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius (suhu saya pakai 160 celcius jer,ikut jenis oven) atau sehingga masak. Saya guna loyang 8 inci.


No comments:

Post a Comment