Bahan:
4 biji bawang merah kisar
1 labu bawang putih kisar
2 pek serbuk kari daging( yg kecil)
1 senduk cili giling
1 pek 3 sekawan
2 kiub pati ayam maggi
fishcake
fish ball
tauhu kering
isi ayam dan tulang ayam
1 kotak santan 200ml
gula dan garam secukupnya
air
Ikan bilis segenggam dan blend dengan sedikit air sehingga hancur
Bahan hiasan:
telur rebus
cili merah
sawi
taugeh
limau kasturi
Cara membuat:
- Tumiskan bahan kisar, 3 sekawan, cili kisar dan serbuk kari. Tumis sampai pecah minyakdan naik bau dan masukkan ikan bilis yang dah dikisar
- Masukkan batang sawi yang dah di potong. Masukkan ayam, fishball dan fishcake
- masukkan air dan santan secukupnya
- Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukupnya. Masukkan tauhu kering
- Tunggu hingga mendidih dan siap di hidang
No comments:
Post a Comment