Ramuan
- 3-4 keping Ikan jenahak (apa2 jenis ikan pon boleh..goreng terlebih dahulu bersama garam dan kunyit-cara saya)
- I biji Bawang besar (potong bulat/nipis ikut cara masing2)
- 2 ulas Bawang putih (ketuk/potong nipis)
- 1 inci Halia (potong nipis/ikut cara masing2)
- 2 biji cili merah (belah dua/potong halus/potong serong)
- 4 biji Cili padi (Ketuk-ikut kepedasan masing2)
- 1-2 sudu Perahan air asam jawa (boleh rasa ikut selera masing2..Nak kuah lebih tambah air)
- Biji selasih (jika ada lg ok...saya takde jadi tak letak)
- Garam dan gula untuk perasa
Langkah
- Goreng ikan sampai garing...Angkat dan toskan...
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia,cili merah dan cili padi dgn sedikit minyak ikan tadi...biarkan sebentar sehingga layu/naik bau...kemudian masukkan air asam jawa...
- Setelah itu, masukkan ikan..biarkan sedikit mendidih..perasakan dgn garam dan gula...hati2 dgn garam sebab ikan dah masin....siap utk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment