1/2 cwn gula merah*
1/2 cwn gula pasir*
2 cwn air*
2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)
Bahan B
11gm yis mauripan
1/2 cwn air suam
1 sudu kecil gula halus
Bahan C
4 cwn tepung gandum
secubit garam
Cara-Cara
- Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
- Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
- Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
- Lenserkan loyang 10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
Sangat senang nak buat apam ni dan menjadi even when I made it the first time.
ReplyDelete