Bahan:-
- 2 ekor ikan selar (atau apa2 ikan pilihan ~ MaDiHaA guna ikan kembong)
- 15 - 20 helai daun kesum - dihiris halus
- 2 - 3 biji limau kasturi - diperah airnya
- 1 sudu besar gula
- garam secukup rasa
- sedikit air (optional)
- 4 sudu besar minyak masak
- 4 tangkai cili merah
- 4 biji cili padi (MaDiHaA letak 8 biji)
- 1/2 labu bawang besar (MaDiHaA tambah 1/2 lagi tapi tak kisar cuma dihiris & tumis sekali)
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm belacan yg dibakar
- 2 biji buah keras
- 1 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
- 1 cm lengkuas
Cara Memasak:-
- Ikan yang telah dibersihkan, dikelar, dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tuang bahan kisar/tumbuk tadi. Perlahankan sikit api dan masak hingga naik minyak sambil dikacau sekali. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan yang digoreng tadi dan gaul balik biar rata dan mesra.
- Masukkan daun kesum yang dihiris dan jus limau kasturi, gaul rata sekejap. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih panas-panas. Sungguh membuka selera..
No comments:
Post a Comment