- 300 gram beras pulut
- 200 ml santan cair
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 1 camca teh garam
- 300 ml santan 3 biji telur
- 4 helai daun pandan, potong kecil
- 180 gram gula pasir
- 4 camca teh tepung jagung
- 2 camca besar + 1 camca teh tepung gandum
- Beberapa titik pewarna hijau
- Pulut dicuci, kemudian rendam semalaman atau sekurang2nya 3 jam.
- Sementara itu alas loyang bulat berukuran 9 inci dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak pada plastik tadi.
- Toskan pulut dan alih ke dalam loyang, ratakan.
- Bancuh santan dengan garam dan kacau rata.
- Tuang ke dalam pulut tadi dan letak daun pandan.
- Kukus selama 25 - 30 minit.
- Keluarkan daun pandan, gemburkan pulut dengan garfu dan tekan pulut tadi hingga padat, guna kan daun pisang untuk menekan permukaan pulut tadi hingga padat.
- Sambung kukus untuk 10 minit lagi.
- Sementara itu, untuk lapisan atas, kisar santan dengan daun pandan, kemudian tapis untuk mendapatkan jusnya.
- Kemudian bancuh dengan semua bahan2 untuk lapisan atas (custard), kacau perlahan dengan whisk hingga gula larut dan tapis ke dalam bekas tahan panas.
- Tenggekkan atas air mendidih dan kacau hingga bancuhan kelihatan pekat sedikit.
- Berhati2 tuang atas pulut tadi, tutup permukaan loyang dengan aluminium foil dan sambung kukus selama 25 minit lagi.
- Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan....Selamat mencuba!!
Courtesy from:
http://www.tiffinbiru.com/2011/05/kueh-seri-mukadari1001-resipi.html
No comments:
Post a Comment